Competențele de coaching sunt esențiale pentru orice lider care dorește să crească performanța și să creeze un mediu pozitiv.
Deși cuvântul coach este din ce în ce mai prezent, din discuțiile pe care le am, îmi dau seama că nu este atât de bine înțeles pe cât este utilizat.
Aud mulți manageri care spun că ei fac coaching cu echipele lor, însă când întrăm în detalii, realizez că este vorba de câteva întrebări urmate de recomandări sau indicații.
Într-un context organizațional, a avea interacțiuni de tip coaching nu înseamnă a oferi îndrumare punctuală sau a corecta erori, ci a cultiva un mediu în care fiecare membru al echipei își poate atinge potențialul maxim.
Cu siguranță, nici un manager nu va putea desfășura o sesiune completă de coaching cu un angajat, având în vedere suprapunerea dintre cele 2 roluri. Sunt totuși competențe importante din coaching care, dacă sunt însușite și folosite de un manager pot aduce beneficii importante în relația dintre acesta și echipa lui. Aceste abilități sunt esențiale pentru a îmbunătăți comunicarea, a construi încredere și a facilita creșterea membrilor echipei.
Iată câteva dintre competențele fundamentele în coaching așa cum le definește Federația Internațională de Coaching:
Manifestă o mentalitate de coaching
Definiție: dezvoltă și întreține o stare mentală deschisă, curioasă, flexibilă și axată pe client
Ca și manager sau lider, modul în care acesta se raportează la echipă, la business, la principii și valori de viață este unul dintre criteriile pentru care oamenii îl urmează sau nu.
Un lider care manifestă o mentalitate de coaching se concentrează pe dezvoltarea angajaților și încurajează o cultură a învățării în echipă. Prin a fi curios și deschis, liderul ajută echipa să găsească soluții creative și să își asume responsabilitatea pentru propriul progres. O astfel de atitudine vine cu multe beneficii incluzând creșterea inovației, o mai bună adaptabilitate la schimbări și o echipă mai angajată.
Mentalitatea de coaching presupune să contientizam că oamenii au un potențial infinit și toate resursele interioare de care au nevoie pentru a obține tot ce își propun. În momentul în care reușim să îi vedem astfel pe ceilalți, să diminuăm judecata, etichetarea și generalizarea, vom reuși să empatizam și să oferim sprijinul necesar oamenilor.
Cultivă încrederea și siguranța
Definiție: În parteneriat cu clientul, lucrează pentru a crea un mediu sigur, de susținere, care să permită clientului să se deschidă liber. Menține o relație de respect și încredere reciprocă.
Responsabilitatea de a crea un mediu de încredere în cadrul echipei este una extrem de importantă și care face diferența dintre o echipă performantă și motivată și un grup de oameni care lucrează în același departament. Liderii care cultivă încrederea și siguranța în echipele lor creează un mediu în care angajații se simt valorizați și încurajați să își exprime ideile și preocupările. Aceasta duce la o comunicare mai deschisă, rezolvarea mai rapidă a problemelor și o reducere a stresului. O echipă care simte că liderul său o sprijină va fi mai loială și mai motivată.
Nu este deloc ușor și nici nu se întâmplă peste noapte să creezi un astfel de mediu, însă cred că ar trebui să fie una dintre prioritățile oricărui leader.
Menține prezența
Definiție: Este permanent conștient și prezent alături de client, folosind un stil deschis, flexibil, fundamentat și încrezător.
Într-o lume plină de distrageri, un lider care poate să fie pe deplin prezent în interacțiunile cu echipa sa demonstrează respect și dedicare. Acest lucru poate îmbunătăți considerabil calitatea comunicării și poate face ca fiecare membru al echipei să se simtă important și ascultat. Printre beneficii se numără reducerea erorilor de comunicare și creșterea coeziunii echipei.
Nu de puține ori se întâmplă ca managerii să prioritizeze urgențe în business în defavoarea conectării autentice cu oamenii. Și cred că poate fi de înțeles când are loc în mod izolat.
Însă, în momentul în care aloci timpul interacțiunilor cu echipa, asigura-te că ești acolo 100% prezent. Fară telefon, fară mailuri, fară întreruperi. Este suficient de greu să ne menținem propriile gânduri sub control, fară să mai adaugăm complexități externe.
Ascultă activ
Definiție: Se concentrează pe ceea ce spune și nu spune clientul, pentru a înțelege pe deplin ceea ce se comunică în contextul sistemului clientului și pentru a susține auto-exprimarea acestuia.
Și aici vorbim de o competență complexă care nu include doar capacitatea de a fi atent la celalalt în timpul unei conversații. Ci la crearea unei relații de la om la om, în care managerul cunoaște și ține cont de contextul, identitatea, mediul, experiențele, valorile și credințele angajatului. Ascultarea activă denotă în primul rând considerația și grija pe care un manager le acordă echipei și fiecărui membru în parte pentru a înțelege realmente ce comunică acesta. Un lider care practică ascultarea activă își poate înțelege mai bine echipa, poate anticipa nevoile acesteia și poate oferi sprijin relevant. Această competență ajută la evitarea conflictelor și la construirea unei relații bazate pe încredere și respect reciproc. Un angajat care se simte ascultat va fi mai motivat și mai dispus să contribuie la succesul echipei.
Stârnește conștientizare
Definiție: Facilitează clientului înțelegerea și învățarea, folosind instrumente și tehnici cum ar fi: întrebările cu impact semnificativ, tăcerea, metafora sau analogia.
Liderii care utilizează această competență îi ajută pe membrii echipei să-și dezvolte gândirea critică și să își asume responsabilitatea pentru propriile decizii. Acest lucru duce la creșterea autonomiei, creativitățîi și inovației în echipă, facilitând astfel atingerea unor rezultate de impact.
Facilitează creșterea clientului
Definiție: În parteneriat cu clientul, lucrează pentru a transforma învățarea și înțelegerea în acțiune. Promovează autonomia clientului în procesul de coaching.
Liderii care facilitează creșterea echipei lor se asigură că fiecare membru își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni, obiective, propriei dezvoltări atât profesionale cât și personale. Aceștia celebrează împreună cu echipa lor micile sau marile realizări, dar și progresul înregistrat. Și mai mult decât atât, ei stimulează echipa să progreseze și să utilizeze toate oportunitățile, resursele și sprijinul necesar pentru a-și dezvolta competențele și a progresa în carieră.
Competențele de coaching nu sunt doar abilități izolate pentru coach-îi profesioniști, ci esențiale pentru orice lider care dorește să își îmbunătățească performanța și să creeze un mediu de lucru pozitiv și productiv. Într-o organizație unde liderii sunt și coach-i, succesul nu se măsoară doar în cifre, ci și în calitatea relațiilor și a dezvoltării umane.
0 Comments