Echilibrul este despre cine suntem, nu este despre ceea ce facem.
Echilibrul este o stare interioară pe care o poți atinge atunci când ai o bună înțelegere despre tine însuti, când știi cine ești azi, unde vrei să ajungi, cine trebuie să devii ca să poți ajunge acolo.
Echilibrul este despre a creea armonie intre minte, corp și relații implinitoare cu cei din jur.
Asta este abordarea mea despre ce înseamnă echilibru, după mulți ani în care am trecut prin diferite stadii, mai aproape sau mai departe de starea de armonie pe care o căutam.
Totul a pornit acum mulți ani, când încă aveam la îndemână sfaturile mamei mele. Pe care însă, de multe ori, fie le ignoram, fie nu le înțelegeam , cel puțin nu în modul în care ele erau transmise. Unul din ele, însă, mi-a rămas în minte pentru multă vreme și a devenit cumva un laitmotiv al vieții mele. El suna cam așa: “În viață totul trebuie făcut cu măsură”. Mama era adepta unei vieți echilibrate, fară excese dar și fară restricții majore.
Pe parcursul anilor, am încercat să-mi creez propria teorie în jurul acestui concept și să găsesc cea mai bună cale de a-l implementa în viața mea astfel încât să simt că îmi trăiesc viața în armonie.
A durat însă mult timp până când am realizat că nu în exterior trebuiau făcute schimbările majore ci în interior. Am învățat că realitatea este creată de gândurile noastre, de povestea pe care ne-o spunem despre noi și despre ce suntem capabili să realizăm. Astfel că primul element din această triadă a armoniei (minte, corp, relații implinitoare) este mintea.
Mintea
Am început să studiez mult despre cum funcționează creierul nostru și care sunt elementele de care trebuie să ținem cont, de ce unii oameni pot realiza atât de multe iar alții se autosaboteaza și nu-și găsesc resursele pentru a obține lucruri de bază.
Este interesant de știut că în procesul cognitiv creierul uman folosește în proporție de approx. 95% mintea subconștiență, și doar 5% se întâmplă la nivelul cortexului prefrontal. Această parte a creierului este responsabilă cu gândirea critică, rațională și analitica, atenția, planificarea și luarea deciziilor.
Ce înseamnă asta ? Înseamnă că pe măsur ce căreăm obiceiuri, modalități în care facem anumite lucruri, credințe despre viață, oameni,muncă, bani, etc, toate acestea devin programe de funcționare care sunt depozitate în mintea subconștiență. Ele sunt folosite ca atare în viața noastră fară a mai fi evaluată veridicitatea sau validitatea lor. De multe dintre ele nici măcar nu suntem conștienți că există.
De ce e important de știut acest lucru? Pentru că în momentul în care începem să conștientizăm o parte din programele care rulează în mintea noastră, începem să ne cunoastrem mai bine, începem să ne înțelegem mai bine și putem decide ce vrem să păstrăm și ce anume vrem să schimbăm pentru a evolua.
Probabil ați auzit de multe ori fraza ” trăim pe pilot automat” sau “trăim din interție”. Da, din păcate, facem asta, daca nu ne creăm capacitatea de a ne observa constant, de a decide conștient cine vrem să fim și de a lua acțiuni în acest sens.
Corpul
Îmi place mult cum Niculina Gheorghiță numește corpul fizic ca fiind “radiograful minții”.
Corpul nostru manifestă în plan fizic ce se întâmplă în interiorul nostru.
Ce vreau să spun cu asta? Când căutăm echilibrul în viața noastră, una din zonele de interes este cea legată de sănătate, de mișcare, de alimentație, de odihnă, de tot ceea are legătură cu corpul nostru și cum ne manifestăm în plan fizic. Cele mai multe sfaturi pe care le primim sunt despre ce să mâncăm, cât sport să facem, câte ore să dormim, când să ne trezim pentru a avea energie să facem cât mai multe lucruri, să fim productivi și fericiți. Sunt sfaturi foarte bune și bineînțeles o buna organizare a vieții noastre este de mare ajutor.
Ce vreau să punctez însă este că nivelul nostru de energie și capacitatea de funcționa optim este dată și de starea noastră interioară, de dialogurile interioare, de cum decidem să fim fericiți sau nu într-o zi. Cuvintele au un impact foarte mare asupra creierului nostru și sunt o proiecție asupra corpului nostru.
Mă întorc din nou la capacitatea de a ne observa constant și de a aduce din subconștient în conștient emoții, credințe, comportamente pentru a le putea schimba, mai ales atunci când ele se manifestă în corp.
De cele mai multe ori căutam echilibrul atunci când nu-l avem, când trecem prin situații dificile, schimbări importante într-una sau mai multe arii ale vieții. De obicei aceste situații sunt însoțite de stres, presiune crescută, agitație, lipsă de odihnă sau somn de proastă calitate, anxietate, oboseală, nivel scăzut de energie, nervozitate. Aceste manifestări fizice sunt rezultatul modului în care mintea noastră procesează schimbările și situațiile prin care trecem. Și cum spuneam mai devreme acest process se întâmplă predominant în baza programelor preexistente în mintea subconștietă. Acum e momentul să ne întrebăm care din aceste tipare și convingeri nu ne mai servesc și cum ar trebui ele să se transforme pentru a ne ajuta să aducem noi perspective, să ne creăm mecanisme sănătoase de a gestiona stresul și de a face față cu brio schimbărilor din viața noastră.
Și că să înțelegi cât de mult contează credințele după care ne trăim viață, iți dau doar un exemplu în acest sens: stresul poate crește rata de mortalitate cu până la 43% , dar doar la persoanele care consideră stresul că fiind nociv. Dar las acest subiect pentru a fi dezbătut cu o alta ocazie.
Relațiile implinitoare
Ultima componentă a triadei aduce în prim plan relațiile din viața nostra, fie personală sau profesională. De ce cred că relațiile implinitoare sunt o componentă importantă în crearea echilibrului atât interior cât și exterior?
Omul este o ființă socială care are nevoie de conexiune umană pentru a supraviețui și mai ales pentru a prospera. Există o strânsă corelație intre relațiile inter-umane, modul în care creierul nostru raspunde la această interacțiune și ceea ce simțim în corp în momentele de conectare.
Când apare sentimentul de singurătate, creierul secretă cortizol care la nivel fizic determină apariția inflamației în corp, ceea ce în timp crează diverse afecțiuni.
Pe de altă parte, când ești înconjurat de oameni cu care ai creat o conexiune umană bazată pe încredere și grijă reciprocă, o serie de emoții pozitive (empatie, bucurie, compasiune) determină creierul să secrete oxitocină așa numitul hormon al iubirii.
Studiile spun că cei care fac parte dintr-o comunitate își pot creste speranța de viață cu până la 14 ani.
Astfel că, mai ales atunci când trebuie să faci față unor perioade stresante, schimbări majore sau situații de criză, este de mare ajutor să ai lângă tine persoane apropriate, care te iubesc sincer și care te pot sprijini necondiționat. Pe termen lung, e bine să aduci constant noi oameni în viața ta, oameni cu care ai pasiuni sau interese comune, care aderă la cauzele în care crezi, și cu care poți crea noi conexiuni. Toate acestea aduc beneficii majore atât la nivel mental cât și la nivel fizic.
Deși în anii de după pandemie în care s-au deschis multe oportunități de la lucra de la distanță, de a face ședințe online, de a fi din ce în ce mai prezenți în mediul virtual, sau pe rețele de socializare, conectarea față în față și construirea de relații autentice rămân o necesitate și un element extraordinar de important pentru a ne crea o viață armonioasă și împlinită și a ne putea echilibra atât în interior cât și la exterior.
Am înțeles deci că viața noastră este proiecția eu-lui nostru interior, ceea ce manifestăm în exterior este de fapt cum suntem la interior. Iar dacă e ceva ce vrem să schimbăm la exterior, evident, schimbarea începe din noi.
Toți acești pasi fac parte dintr-un process care nu se întâmplă peste noapte, e nevoie de timp, de introspecție, de observare, de auto-reflecție. Cel puțin pentru mine a fost o adevărată călătorie.
0 Comments